arabica czy robusta?

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga kolosalnego trudu. czy kawa jest zdrowa Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie sporadyczne przypadki. Wobec tego także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film