Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród szerokich opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń i duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Pasta czyli makarony Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, piada i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film